Zdravie

Raňajkujte svetovo!

Voľný víkend je úplne dokonalou príležitosťou na to využiť pokojných rán k poctivej dlhé raňajky pri spoločnom stole. Čo tak vymeniť zabehnutú klasiku za niečo iné a ochutnať raňajkách z rôznych kútov sveta? Spoznáte nové chute, zvyklosti iných národov a užijete si veľa zábavy.

Kanadská

Pre ňu sú typické nadýchané teplé lievance s čučoriedkami preliate javorovým sirupom.

Pre 2 osoby budete potrebovať:

  • 300 g hladkej múky
  • ½ balenie prášku do pečiva
  • 100 g cukru krupica
  • 2 vajcia
  • 550 ml mlieka
  • 75 g masla
  • 100 g mrazených alebo čerstvých čučoriedok

Múku premiešajte s cukrom a práškom do pečiva. Vajcia našľahajte s mliekom a rozpusteným maslom, postupne je vmiešavajte k múčne zmesi, až vytvoríte hladké cestíčko. Do neho vsypte čučoriedky. Rozpáľte panvicu a na slabej vrstve oleja zmažte lievance. Podávajte s čerstvými čučoriedkami, preliate javorovým sirupom a poprášené práškovým cukrom.

Ruská

Ruská raňajky, tá musí byť poriadne sýta a výdatná. Zdravá ovsená kaša plná ovocia je tou pravou voľbou.

Na 2 porcie si pripravte:

  • 3 jablká
  • 200 g brusníc
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 200 g ovsených vločiek
  • 1 l mlieka
  • lyžičku vanilkového extraktu
  • škoricu

Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov, nakrájame na drobné kocky, dajte do hrnca, zalejte decilitrom vody a varte, kým nezmäknú. Plameň znížte na minimum, prisypte brusnice, škoricu a väčšinu cukru a nechajte provářet, kým zmes nezhustne. Do ďalšieho kastróla nasypte ovsené vločky, zalejte ich mliekom, pridajte vanilku a zvyšok cukru a za stáleho miešania varte asi päť minút do zhustnutia. Kašu rozdeľte do misiek a ozdobte rozvareným ovocím.

Grécka

Vráťte sa v spomienkach na preslnenú grécku pláž, aj keď sa za oknami preháňa meluzína.

Pre 2 osoby budete potrebovať:

  • veľké balenie hustého gréckeho jogurtu
  • 2 broskyne alebo nektárinky
  • 2 hrste černíc
  • hrsť mandlí
  • med
  • 2 viaczrnné bagety (napr. Rhombing)

Jogurt ľahko našľahajte a rozdeľte do misiek. Povrch ozdobte plátkami broskýň či nektariniek, posypte černicami, nasucho opraženými mandľami a pokvapkajte medom. Podávajte s vícezrnnými bagetami.

Anglická

Pre mnohých z nás je anglické raňajky nezvyčajne sýta a kalorická – raz za čas si však zahřešit môžeme.

Pre 2 osoby si pripravte:

  • 4 plátky slaniny
  • 4 šampiňóny
  • 12 – 16 cherry paradajok
  • 2 celozrnné hrčky
  • 2 bravčové klobásky
  • 2 vajcia
  • plechovku fazule v paradajkovej omáčke

Plátky slaniny, šampiňóny a paradajky naskladajte na plech, huby potrite olejom a vložte do rúry pod gril. Hrčky rozrežte, tiež potrite olejom a opečte pod grilom. Klobásky pečte asi 10 minút na grilovacej panvici. Do hrnca s vodu pridajte lyžicu octu a priveďte do varu. Vajcia vyklepnite do naberačky, ponorte do vody, bielok rýchlo obaľte okolo žĺtka a varte 3 minúty (bielok bude tuhý, ale žĺtok tekutý). Na každý tanier naservírujte dva plátky slaniny, 2 šampiňóny, polovicu paradajok, opečenou hrčku, klobásku, zastreté vajcia a polovicu prehriatych fazule. Podávajte s pomarančovým džúsom.

Francúzska

Kdekto by namietal, že ranné Francúzsko je predsa maslový croissant s kávou. To je síce úplná pravda, ale tento zapečený toast má tiež niečo do seba!

Pre 2 osoby si pripravte:

  • 8 plátkov toastového chleba
  • 80 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 12 jahôd
  • hrsť čerešní
  • broskyňa

Jahody nakrájajte na plátky a premiešajte je s lyžicou krupicového cukru, pustí šťavu. Potom k nim pridajte vykôstkované čerešne a nakrájanú broskyňa. Vajcia našľahajte s mliekom a trochou škorice. Na polovicu toastových chlebov rozdeľte ovocie, priklopte zvyšnými plátky chleba a vzniknuté sendviče obaľte vo vaječnej zmesi. Opečte na panvici na troške masla z oboch strán dozlatista, posypte práškovým cukrom a podávajte s horúcou čokoládou.

Švédska

Severské krajiny musia čeliť krutej zime, a preto aj miestni obyvatelia potrebujú prevažne zasýtiť. S touto zdravú a výdatnými raňajkami budete mať energiu až do obeda!

Pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 500 g ovsených vločiek
  • 2 hrste orechov (vlašské, lieskové, mandle, kešu, para, ..)
  • ½ hrnčeka sezamových semienok
  • ½ hrnčeka slnečnicových semienok
  • ½ hrnčeka hrozienok alebo brusníc
  • hrnček sušených marhúľ alebo sliviek
  • 180 ml oleja
  • 250 ml medu

Ovsené vločky nasypte do misy, pridajte orechy, semienkami, sušené ovocie a premiešajte. Olej a med zohrejte v hrnci – zmes by sa nemala variť – a prilejte k suchej zmesi. Premiešajte, rozdeľte na dva plechy vyložené papierom na pečenie a pečte asi 15 – 20 minút pri teplote 180ºC. Opečené müsli servírujte spolu s kefírom, tmavým celozrnným chlebom, maslom a veľkým množstvom čerstvej zeleniny.