Zdravie

Arabica a Robusta – rozdiely, ktoré by ste mali poznať

Ak ste niekedy kupovali zrnkovú alebo mletú kávu, určite ste si na obaloch všimli, o ktorý druh kávy sa jedná. Na svete existuje viac ako 100 rôznych druhov kávy, no práve Arabica a Robusta sú tými najrozšírenejšími. Poznáte rozdiely medzi týmito zrnami?

Chuť, kofeín a ceny

Najprominentnejším rozdielom medzi týmito dvoma druhmi kávy je ich chuť. Arabica má jemnejšiu a aromatickejšiu chuť, zatiaľ čo Robusta má silnejšiu a ostrejšiu chuť, ktorá je nasledovaná orieškovým dojazdom. Dôvodom týchto rozdielov je odlišný obsah kofeínu. Robusta, tiež známa ako Canephora, obsahuje viac kofeínu ako Arabica.

Viac kofeínu znie ako pozitívum, no práve ten dodáva káve na horkosti. Faktom je, že obsah kofeínu v Robuste je dvojnásobkom obsahu v Arabice. Káva bez kofeínu sa tiež vyrába z oboch druhov zŕn, no rozdiely v chuti sú omnoho miernejšie. Z cenového hľadiska je Robusta asi o polovicu lacnejšia ako Arabica. Dôvodom je jednoduchšie pestovanie, ktoré je tiež spojené s vyšším obsahom kofeínu.

Vedeli ste, že…

… takmer všetka instantná káva sa vyrába práve z kávy Robusta?

coffee-beans-1291656_640

Vlastnosti zŕn a ich vzhľad

Na prvý pohľad je pomerne jednoduché odlíšiť oba typy kávy. Robusta ma omnoho okrúhlejšie zrná, ktoré sú v nepraženom stave zelené. Arabica má oválnejšie zrná, ktoré majú svetlozelenú farbu. Ďalším rozdielom je obsah cukrov a tukov. Arabica obsahuje takmer o 60 % viac tukov a 2-násobné množstvo cukrov v porovnaní s Robustou.

Pestovanie a kultivácia kávy

Arabica sa vo svete vyrába v omnoho vyššej miere. Percentuálne by sme mohli Arabice pripísať niečo pod 75 % a Robuste 25 %. Ako sme už spomenuli vyššie, Robusta je na pestovanie omnoho menej náročná a lepšie odoláva hmyzu či škodcom. Robusta sa dá zároveň pestovať aj na úrovni mora, zatiaľ čo Arabicu vypestujete len vo výškach nad 600 m n. m.

Čo sa týka samotných rastlín, Arabica dorastá bežne do výšky 2,5 až 4,5 metra. Robusta sa ťahá o niečo vyššie a to do výšky 4,5 až 6 metrov nad zemou. Odstránenie kofeínu pri výrobe kávy bez kofeínu sa odohráva ešte pred pražením. Na výrobu sa používajú bežné zrná z druhov Arabica a Robusta, takže spomínané vlastnosti platia aj pre bezkofeínovú kávu.

100% Arabica alebo zmes oboch druhov – z akej zmesi práve teraz pripravujete kávu vy? Napriek dominancii týchto dvoch druhov sú na svete dostupné aj ďalšie druhy. Ak ste o nich ešte nikdy nepočuli, jedná sa napríklad o odrody Liberica alebo Excelsa, ktoré sa opäť líšia viacerými vlastnosťami a tiež svojim pôvodom.