Deti

Prečo a ako variť domáce príkrmy

Každý rodič vie, ako potrebné sú detské príkrmy, ktoré dieťa dostáva zozačiatku raz denne. Máme na výber z mnohých značiek, ktoré poskytujú na trh mnoho typov týchto príkrmov. Tieto príkrmy sa cenovo pohybujú od 1 euro – 2 eurá, cena je závislá od značky výrobku, ale aj od kvality jeho zloženie.

Prečo vyrábať domáce príkrmy

Len málo domácnosti prevyšuje priemerný príjem bežnej slovenskej rodiny a tak príkrm 7x týždenne robí cca 210 Sk, čo v mesačnom rozpočte po vynásobení číslom 4 nie je úplne málo, nehľadiac na plienky a ďalšie veci, nevyhnutné pre výchovu dieťatka.

Druhým dôvodom je to, že kupované príkrmy sú samozrejme oveľa menej kvalitné. Je pravda, že toto odvetvie potravinového priemyslu je veľmi starostlivo strážené, aby príkrmy neprekročili povolené množstvo éčok či soli, pri precitani zloženie vás však môže zaskočiť, že v príkrmu nenájdete zemiakov, ale napríklad sušené zemiakové vločky. Je preto logicky oveľa šetrnejší pripravovať dieťaťu príkrmy doma.

Nie je to pritom nič náročného, a keď zrazu uvaríte z väčšieho množstva potravín, príkrmy vám vydrží na niekoľko dní dopredu. Príkrmy v obchode tiež nenakupujeme na dlhšiu dobu než dva týždne, kde by sme ich všetky skladovali ..

Príkrm podomácky

Čo budeme na kvalitný detský príkrm potrebovať:

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 1 väčšie kuracie prso
  • 5 väčších zemiakov
  • 5 väčších mrkvou
  • 1 brokolica
  • rukola
  • mrazená kukurica, možno pridať ďalšie mrazenú zeleninu

Postup

Najprv nalejeme vodu do tlakového hrnca, posolíme a dáme na platňu. Ďalej začneme krájať hovädzie mäso, ak chceme naozaj chudé, trochu si s ním pohráme. Akonáhle sa voda v tlakovom hrnci začne variť, pridáme do nej nakrájané hovädzie mäso a necháme ho 20 minút variť.

Počas toho si pripravíme kuracie mäso, ktoré opäť nakrájame nadrobno, po 20 minútach pridáme do vriacej vody. Nakoniec olúpeme a nakrájame zeleninu, brokolicu odlámeme ružičky, prisypeme tiež mrazenú zeleninu, varíme do zmäknutia zeleniny. Akonáhle sú všetky prísady mäkké, vo vriacej vode sparíme rukolu.

Pred tým, než začneme celú zmes mixovať, si Odle do hrnca trochu vývaru z tlakového hrnca. Vždy odlievame radšej viac, ako menej. To preto, aby nebol rozmixovaný príkrm príliš riedky. Ak je hustejšia, než by sme si predstavovali, prilejeme trochu vývaru.

Po rozmixovanie už len príkrmy rozdelíme do plastových misiek a dávame zamraziť. Najdlhšie však na dobu dvoch týždňov. Od dovŕšeného jedného roka dieťaťa je možné kuracie a hovädzie mäso nahrádzať sladkovodné rybou.