Voľný víkend je úplne dokonalou príležitosťou na to využiť pokojných rán k poctivej dlhé raňajky pri spoločnom stole. Čo tak vymeniť zabehnutú klasiku za niečo iné a ochutnať raňajkách z rôznych kútov sveta? Spoznáte nové chute, zvyklosti iných národov a užijete si veľa zábavy.
Kanadská
Pre ňu sú typické nadýchané teplé lievance s čučoriedkami preliate javorovým sirupom.
Pre 2 osoby budete potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- ½ balenie prášku do pečiva
- 100 g cukru krupica
- 2 vajcia
- 550 ml mlieka
- 75 g masla
- 100 g mrazených alebo čerstvých čučoriedok
Múku premiešajte s cukrom a práškom do pečiva. Vajcia našľahajte s mliekom a rozpusteným maslom, postupne je vmiešavajte k múčne zmesi, až vytvoríte hladké cestíčko. Do neho vsypte čučoriedky. Rozpáľte panvicu a na slabej vrstve oleja zmažte lievance. Podávajte s čerstvými čučoriedkami, preliate javorovým sirupom a poprášené práškovým cukrom.
Ruská
Ruská raňajky, tá musí byť poriadne sýta a výdatná. Zdravá ovsená kaša plná ovocia je tou pravou voľbou.
Na 2 porcie si pripravte:
- 3 jablká
- 200 g brusníc
- 4 lyžice trstinového cukru
- 200 g ovsených vločiek
- 1 l mlieka
- lyžičku vanilkového extraktu
- škoricu
Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov, nakrájame na drobné kocky, dajte do hrnca, zalejte decilitrom vody a varte, kým nezmäknú. Plameň znížte na minimum, prisypte brusnice, škoricu a väčšinu cukru a nechajte provářet, kým zmes nezhustne. Do ďalšieho kastróla nasypte ovsené vločky, zalejte ich mliekom, pridajte vanilku a zvyšok cukru a za stáleho miešania varte asi päť minút do zhustnutia. Kašu rozdeľte do misiek a ozdobte rozvareným ovocím.
Grécka
Vráťte sa v spomienkach na preslnenú grécku pláž, aj keď sa za oknami preháňa meluzína.
Pre 2 osoby budete potrebovať:
- veľké balenie hustého gréckeho jogurtu
- 2 broskyne alebo nektárinky
- 2 hrste černíc
- hrsť mandlí
- med
- 2 viaczrnné bagety (napr. Rhombing)
Jogurt ľahko našľahajte a rozdeľte do misiek. Povrch ozdobte plátkami broskýň či nektariniek, posypte černicami, nasucho opraženými mandľami a pokvapkajte medom. Podávajte s vícezrnnými bagetami.
Anglická
Pre mnohých z nás je anglické raňajky nezvyčajne sýta a kalorická – raz za čas si však zahřešit môžeme.
Pre 2 osoby si pripravte:
- 4 plátky slaniny
- 4 šampiňóny
- 12 – 16 cherry paradajok
- 2 celozrnné hrčky
- 2 bravčové klobásky
- 2 vajcia
- plechovku fazule v paradajkovej omáčke
Plátky slaniny, šampiňóny a paradajky naskladajte na plech, huby potrite olejom a vložte do rúry pod gril. Hrčky rozrežte, tiež potrite olejom a opečte pod grilom. Klobásky pečte asi 10 minút na grilovacej panvici. Do hrnca s vodu pridajte lyžicu octu a priveďte do varu. Vajcia vyklepnite do naberačky, ponorte do vody, bielok rýchlo obaľte okolo žĺtka a varte 3 minúty (bielok bude tuhý, ale žĺtok tekutý). Na každý tanier naservírujte dva plátky slaniny, 2 šampiňóny, polovicu paradajok, opečenou hrčku, klobásku, zastreté vajcia a polovicu prehriatych fazule. Podávajte s pomarančovým džúsom.
Francúzska
Kdekto by namietal, že ranné Francúzsko je predsa maslový croissant s kávou. To je síce úplná pravda, ale tento zapečený toast má tiež niečo do seba!
Pre 2 osoby si pripravte:
- 8 plátkov toastového chleba
- 80 ml mlieka
- 3 vajcia
- 12 jahôd
- hrsť čerešní
- broskyňa
Jahody nakrájajte na plátky a premiešajte je s lyžicou krupicového cukru, pustí šťavu. Potom k nim pridajte vykôstkované čerešne a nakrájanú broskyňa. Vajcia našľahajte s mliekom a trochou škorice. Na polovicu toastových chlebov rozdeľte ovocie, priklopte zvyšnými plátky chleba a vzniknuté sendviče obaľte vo vaječnej zmesi. Opečte na panvici na troške masla z oboch strán dozlatista, posypte práškovým cukrom a podávajte s horúcou čokoládou.
Švédska
Severské krajiny musia čeliť krutej zime, a preto aj miestni obyvatelia potrebujú prevažne zasýtiť. S touto zdravú a výdatnými raňajkami budete mať energiu až do obeda!
Pre 4 osoby budete potrebovať:
- 500 g ovsených vločiek
- 2 hrste orechov (vlašské, lieskové, mandle, kešu, para, ..)
- ½ hrnčeka sezamových semienok
- ½ hrnčeka slnečnicových semienok
- ½ hrnčeka hrozienok alebo brusníc
- hrnček sušených marhúľ alebo sliviek
- 180 ml oleja
- 250 ml medu
Ovsené vločky nasypte do misy, pridajte orechy, semienkami, sušené ovocie a premiešajte. Olej a med zohrejte v hrnci – zmes by sa nemala variť – a prilejte k suchej zmesi. Premiešajte, rozdeľte na dva plechy vyložené papierom na pečenie a pečte asi 15 – 20 minút pri teplote 180ºC. Opečené müsli servírujte spolu s kefírom, tmavým celozrnným chlebom, maslom a veľkým množstvom čerstvej zeleniny.